ELS FERÉSTECS. Carlo Goldoni. 2015



















Ferus Rusticus
El ferus rusticus montivagus és una variant d’homínid que ha habitat la terra durant centenars d’anys. Característic per la seva actitud dominant, temperament agressiu i un aspecte normalment robust i encorbat, sol habitar els paratges rurals europeus. Els ferus rusticus creen grups familiars de pocs membres regits per un cap de família masculí, que hi imparteix una moral estricta i fins i tot misògina, fent-se constants d’aquesta manera els conflictes entre ferus mascle i femella pel control del seu llinatge.
A les nostres terres comptem amb una variant pròpia, el ferus rusticus catalanus o com se sol dir popularment “els feréstecs o els fers”, els quals habiten a la Catalunya i la València rural i ocasionalment a les illes Balears, segurament procedents dels “fers” empordanesos que el 1236 repoblaren el territori insular. Actualment, els feréstecs d’arreu del món segueixen existint, però han desenvolupat una habilitat camaleònica que fa que quan es manifesten en solitari, siguin molt difícils de percebre, en canvi quan se n’ajunta una colla són fàcilment detectables, ja sigui per les seves exaltades salutacions o sons guturals, entre d’altres.
Exageradament reticents al canvi i l’avanç social, històricament s’han vist recompensats en alguns períodes i fins i tot han arribat a governar algun país (tot i que el mandat sol ser precedit per guerres o crisis). De fet els ferus han passat sempre desapercebuts, i no va ser fins a finals de segle XVIII, aprofitant els corrents academicistes coetanis, que l’intel·lectual italià Carlo Goldoni, amb voluntat didàctica, va fer un minuciós estudi sobre aquesta subespècie, tot publicant un gruix notable de fitxes de camp i almanacs amb gravats, els quals encara es conserven. A Catalunya, els coneixements que tenim sobre aquests homínids els devem a l’antropòleg Lluís Pasqual, qui tanmateix es va atrevir a fer una relectura i actualització de les conclusions de Goldoni. Es desconeix, però, la procedència exacta dels ferus, de fet és motiu de discussió entre dos partidaris d’estudiosos, els que exposen un origen ascendent de l’homo antecessor i els que creuen que va ser fruit d’un contacte ètnic entre Neandertals i homo sàpiens (aquesta última teoria ha generat controvèrsia entre la comunitat científica).
Aquesta festa major de Solsona 2015, des de Lacetània Teatre donem la oportunitat de poder veure en viu i en directe un col·lectiu de feréstecs en acció vinguts d’arreu de Catalunya. Es tracta d’una oportunitat única. Tanmateix, els convidem que, tot aprofitant l’ambient festiu que aquests dies viu la ciutat facin una prospecció entre el personal, on segur que trobaran algun feréstec autòcton del Solsonès!